Je allereerste judowedstrijd

Je allereerste judowedstrijd is en blijft toch altijd een beetje spannend. Wat ga je allemaal doen, hoe werkt het nu precies en waar moet je eigenlijk naar toe.

 

Je krijgt de uitnodiging voor de wedstrijd van de leraar. In overleg met je ouders vul je dit papiertje in. Hierbij moet je ook invullen hoe zwaar je bent, wat je leeftijd is en welke band en of slip je hebt. Dit is om ervoor te zorgen dat je in een zo eerlijk mogelijke poule terecht komt. Dit alles gedaan? Dan lever je dit briefje weer in bij de leraar.

 

Ongeveer 10 dagen (soms korter)  voor aanvang van de wedstrijd krijg je de weegtijden te horen, deze komen dan ook op de website te staan.

 

Eindelijk, het is zover. Je hebt de sporthal gevonden en komt met je sporttas binnen. Het eerste wat je gaat doen is omkleden. Zorg dat je een schoon en goed passend judopak bij je hebt.

 

Ben je een meisje? Draag dan een wit T-shirt zonder opdruk, en als je lange haren hebt doe je deze in een vlecht of knot met een elastiekje zonder ijzer. 

Ben je een jongen? Dan draag je geen T-shirts (ook geen hemd). Als je lang haar hebt moet dit ook in een vlecht of knot.

Ook moeten al je oorbellen en eventuele piercings in lip, wenkbrauw, of neus, uit of afgeplakt worden.

Als je van de mat af bent draag je slippers of sportschoenen. Op de mat altijd met blote voeten of sokken als je je warming-up doet.

divesen
diversen2

Met hajime geeft de scheidsrechter aan dat de tijd en de wedstrijd start. Met matte wordt de tijd stop gezet en als de scheidrechter zijn armen kruist moet jij je pak in orde brengen.

 

Met sore-made is de tijd afgelopen en kan je op het score bord zien wie er heeft gewonnen. 

 

De schrijvers achter de tafel gooien dan een zakje op de mat. Je gaat weer netjes op je streepje staan. De scheidrechter wijst nu de winnaar aan. Wie gewonnen heeft krijgt het zakje van de scheidsrechter, je buigt en geeft je tegenstander een hand. Je loopt achteruit de mat af en bij de rand groet je nog eens.

De winnaar geeft het zakje af aan de schrijverstafel en noemt zijn naam. Dit is heel belangrijk, want ook de jurytafel kan wel eens een foutje maken.

Je gaat weer op de bank zitten, en wacht tot je naam opnieuw geroepen wordt voor je volgende partij.

 

Als je een prijs hebt gewonnen, wacht je op de prijsuitreiking (soms duurt dit best lang). Je gewichtsklasse, leeftijdsklasse en de andere prijswinnaars in jouw categorie worden omgeroepen en jij mag plaatsnemen op het podium. Dit doe je altijd in judopak.